De voeding van onze vogels.

DE VOEDING VAN MIJN BORDERS.

Op vraag van  een aantal liefhebbers deze korte bijdrage.

Zaadmengeling:

Deze hangt af van enerzijds van de temperatuur waarbij de vogels gehuisvest zijn, binnenshuis, een verwarmd hok, een koud hok, allemaal factoren die een rol spelen.

De meeste liefhebbers houden hun borders in kooien, mannen apart, poppen in dubbele of driedubbele kweekbakken.

Mijn vogels zijn gehuisvest op kamertemperatuur en ik gebruik daarvoor een mengeling:

Van 1 januari tot en met einde rui: 70% witzaad, 20% zoet raapzaad, 10 % Blattner sijs A1

Vanaf einde rui tot en met Nieuwjaar maak ik ze wat armer: 80% witzaad, 10% raapzaad, 10% Blattner sijs A1.

Allemaal ongeveer 6 gram per dag, zo eten ze alles op.

Eivoer

Als eivoer gebruik ik gewoon Aves Opfok, waar ik een 1% spirulina aan toevoeg, en in de ruiperiode 1.5% Herbots Methio Forte, omdat andere producten zoals B-Chol en Sedochol de drinkfonteinen teveel bevuilen en ook niet lekker ruiken.

Vanaf Nieuwjaar voeg ik een beetje Gistocal toe aan het eivoer om de poppen in staat te stellen hun calcium voorraad op te slaan voor de kweek van start gaat.

Vanaf Nieuwjaar driemaal per week beetje eivoer, voor mannen en poppen, samen met gekiemde zaden, voor de bereiding verwijs ik jou naar mijn bijdrage hierover.

Vanaf 1 maart, alle dagen eivoer en pinkies, maar wel stoppen met pinkies als de kweek start, anders zijn de mannen te hitsig en worden ze agressief naar de poppen toe.

In de ruiperiode alle dagen eivoer blijven geven, want op dat ogenblik start in feite de voorbereiding van de kweek voor volgend jaar, temeer het vervangen van een vederkleed enorm veel energie vraagt aan de vogels.

In de rustperiode geef ik 2 maal per week eivoer, dus eens de rui voorbij is en dit tot Nieuwjaar.

Groenvoer.

Ik wens geen risico te lopen door het verstrekken van groenvoer gezien de kans enerzijds dat ze bespoten zouden zijn, anderzijds bestaat de mogelijkheid dat zieke dieren in de natuur er hun plasje op gedaan hebben en infecties kunnen teweeg brengen bij onze  vogels die deze onkruiden opeten. Ikzelf geef daarom broccoli, tweemaal per week, ook niet teveel gezien de kans op irritatie van de darmen met diarree als gevolg.

Vitamines.

Vitamines, gewoon de producten van Comed:

Winmix en Roni (zorgt voor een goed darmmilieu) het hele jaar door, ik meng deze door de zaadmengeling samen met Curol, een olie waardoor de Winmix en de Roni beter aan de zaden  kleven. Je kan de Roni ook aan het drinkwater toevoegen indien je dit wenst.

 

Drinkwater.

Zoals hierboven vermeld, de Comed producten, maar éénmaal in de week geef ik Vanodine V 18 in een dosis van 0.5 ml per liter water. Dit doe ik omdat borders gevoelig zijn aan een te trage werking van schildklier en een bijkomend voordeel is dat jodium één van de beste middelen is tegen schimmelinfecties, denk maar aan de megabacteriose.

Aanzuren van het drinkwater kan ook, doe ik af en toe eens na een kuurtje Baycox van 2 dagen, om de darmflora weer op gang te trekken.

Probiotica gebruik ik niet, ik heb nooit het verschil gemerkt met gelijk welk preparaat, maar momenteel zijn wij bezig met het uittesten van een nieuw veel belovend product van Comed, Floracom, 1 ml per liter water, driemaal per week. Dit bevat de microflora van de topjes van een twintigtal kruiden, dus puur natuur. krijgen. Resultaten van de testen volgen.

Calcium aan het water toevoegen kan, maar gezien ik geen problemen heb met zachte eischalen doe ik dit niet. Wel in het gritbakje een mix van grof grip van Thyssen en Mineral mix van Versele Laga. Ik gebruik de Fertibol van Comed, het enige preparaat dat de juiste calcium – fosfor verhouding heeft, want het is zo dat alleen calcium, zonder fosfor dus niet opgenomen wordt in de darmen, je mag nog zoveel vitamine D geven als je wil.

Zoals je merkt, niet zo ingewikkeld, maar ruim voldoende, en volledig wetenschappelijk verantwoord.

Dr Jan Vanderborght    dr.vanderborght@gmail.com

 

 

Gepost door Jan Vanderborght Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.